IN MEMORIAM JAN VOS

Stedum 28 augustus 1929; Purmerend 14 februari 2017

Zelf heb ik Jan niet als actief bestuurder meegemaakt. Toen ik in 1986 lid werd van de LAT stond Jan al als erelid in het rijtje verdienstelijke leden op de pagina Officiële mededelingen in het LAT-Nieuws. Voor mij was Jan hierdoor direct al een van de iconen uit een voorbij tijdperk. Met de herinneringen van Kees Klijn en Jan de Jonge komt dat tijdperk als een “gouden” periode terug in beeld en zien we dat Jan niet zomaar erelid is geworden.

Jan de Jonge schrijft letterlijk over hem:
De heer Jan Vos heeft veel voor de vereniging betekend, hij is voorzitter en penningmeester geweest. Onder zijn leiding werden veel tochten georganiseerd: Amsterdam–Leeuwarden, waar hij ook als verzorger vele jaren bij betrokken was, Parijs–Amsterdam, Ronde van Noord-Holland, Rond het IJsselmeer en Amsterdam–Hoorn. Verder was Jan een aantal malen ploegleider en verzorger van een groep LAT-leden in Roubaix en Rouen. Ook organiseerde hij snelwandelwedstrijden en trad vaak op als snelwandelscheidsrechter of verzorger en begeleider.
Voor mij was Jan niet alleen buurman maar ook adviseur, begeleider en verzorger bij vele grote tochten zoals de Ronde van het IJsselmeer in 1977, 24-uur van Brussel, 24-uur Rouen, 28-uur Roubaix, in 1979 Straatburg–Parijs, 1982 Parijs–Colmar.

Zonder Jan had ik deze prestatie niet kunnen bereiken. Jan loopt als een rode draad door mijn snelwandelcarrière.

Kees Klijn schrijft over Jan:
Toen ik bij de LAT kwam was de hele familie Vos in actie voor de LAT, met name bij de nachttocht Castricum. Gerrie deed in die tijd het secretariaat en de financiën. Wat ik mij herinner had ze geen directe bestuursfunctie, maar alles draaide om haar. Haar broers hielpen in de verzorging en in Castricum met de marsleiding. Vader Vos had de hele regie. Als bestuurslid heb ik Jan ook niet meegemaakt. Wel bemoeide hij zich in die tijd met de organisatie van de wandeltochten en met name de snelwandelwedstrijden. In die tijd, hoewel in aflopende fase, waren die snelwandelwedstrijden meestal in Leeuwarden o.l.v. Jan Kooistra (erelid). Ik ben daar nooit bij geweest.
Mijn grootste ervaring met Jan Vos was het wandelen in de privé sfeer, buiten de LAT. Herman Stakenburg, Klaas Kruymer, mijn broer Jan en ik hebben in het kader van de bevrijding de wandeltocht gedaan vanuit Normandië (Fr) naar Huizen en in het kader van een jubileumjaar vanuit Huizen naar Bad Vilbel (Duitsland), respectievelijk 550 km en 450 km. Jan Vos was onze coach en marsleider, onze vrouwen deden onderweg de verzorging. Jan nam de voorbereiding en de nodige training voor zijn rekening. Daar heb ik Jan leren kennen, een aardige en meedenkende man, maar een harde trainer. Zijn principe was dat als je wilde presteren dan moest je je goed voorbereiden. Kon je dat niet opbrengen dan speelde je niet mee. Iedereen wist waar hij aan toe was. Mentaliteit stond boven aan het eisenpakket. Het waren heerlijke dagen waar je met plezier op kan terug zien. Jan Vos was ook de organisator en marsleider van de eerste Parijs–Amsterdam, maar dat was ook voor mijn tijd.

Jan was niet het oudste lid, maar was wel het langst lid van onze vereniging. Op 1 maart zou dat precies 60 jaar zijn geworden. Met zijn heengaan verliest de vereniging wellicht de grootste topman uit haar historie.

Namens sv de LAT: Gerard van Blaricum